ÇİĞ BESLENME VE FAYDALARI

Blogumuzun ilk yazısında kısaca çiğ beslenme ve faydalarından bahsedeceğiz. Çiğ beslenme; bitkisel temelli, sebze meyvelerin, kuruyemişlerin ve tahılların çiğ olarak, aktive edilerek, filizlendirilerek ya da 40-45 derecenin üzerinde işlem görmeyecek şekilde hazırlanarak tüketildiği, işlenmiş hiçbir gıdanın ve katkı maddesinin kullanılmadığı; glutensiz, rafine şekersiz, laktozsuz, transyağ içermeyen sağlıklı ve alkali bir beslenme şeklidir. Sağlıklı bir beden, kuvvetli bir bağışıklık sistemi, doğal kilo, enerjik bir yapı için çiğ gıdaları tüketmek oldukça önemlidir.

Çiğ gıdalar, vücudumuzun ihtiyaç duyduğu pek çok vitamin, mineral, enzimi içerir. Isıya maruz kalan gıdalar ise vitamin, mineral ve en önemlisi enzimlerini kaybederler. Enzim bir protein molekülüdür ve her enzimin vücudumuzda yiyecekleri sindirmek, kemik ve derideki proteini üretmek, detoksifikasyona yardımcı olmak gibi bir takım görevleri vardır. Enzimler yaşayan her bitki, hayvan ve insanın hücrelerinde de bulunur. Enzimler olmadan yürüyemeyiz, konuşamayız, nefes alamayız, sindirim gerçekleşmez, iyileşemeyiz, kemik üretemeyiz, düşünemeyiz, saçımız uzamaz. Enzimler hayatın kıvılcımıdır. Besinleri yüksek ısıda pişirdiğimizde enzimlerinin kaybolmasına sebep oluruz. Vücudumuza yüksek oranda işlenmiş gıda,hayvansal ve asidik ürün aldığımızda vücut, bütün bu gıdalardan enzimatik bir yardım almadığı için sindirmek, çözmek ve işlemek için ihtiyacı olan enzimleri kendi üretmek zorunda kalır. Bu görevini de, pankreas, karaciğer, safra kesesi ve diğer enzim üreten organlardan enzim alarak yerine getirir. Peki bu durum neye sebep olur? Vücudun gereğinden fazla çalışmasına, metabolizmanın yavaşlamasına, organlardan boş yere enerji çalınmasına, bağışıklık sisteminin yavaşlamasına ve kendinizi enerjisiz hissetmenize sebep olur.

Yüksek enzim içeren gıdalar yani çiğ ve canlı gıdalar yüksek enerji canlılık demektir. Ömür boyu sağlık ve enerji için enzim seviyelerinin korunması oldukça önemlidir. Enzimlerden zengin işlenmemiş gıda, pratik olarak kendini sindirecek ve sindirim sisteminden normalden fazla enzim tüketmesini istemeyecektir. Bu da sizin istediğinizi yapmak için ihtiyacınız olan enerjiye sahip olmanızı sağlayacaktır.

Çiğ gıdalar vücut tarafından tamamen sindirildikleri için alkalidirler. Yaşayan canlı gıdaların besin değerleri de oldukça yüksektir. Özellikle sebze ve meyvelerde bulunan fitokimyasallar pek çok rahatsızlıktan bizleri korur. Özellikle yeşil yapraklı sebzeleri bol bol çiğ olarak tüketmek içerdikleri yüksek klorofil içeriği sayesinde vücudu arındırmak, temizlemek, canlandırmak ve enerji vermek açısından oldukça etkilidir. Sebzeleri ve meyveleri rengarenk çiğ olarak tüketmek ömrünüze ömür katacaktır. Sağlıklı bir beden için ihtiyacımız olan pek çok vitamin ve minerali içerdikleri için sebze ve meyveleri juice olarak, smoothie olarak ya da salatalar şeklinde tüketebilirsiniz.

Çiğ beslenmede sebze meyvelerin dışında tüketebileceğimiz ve vücudumuz için pek çok faydası olaran bir diğer besin grubu da tahıllardır. Özellikle gluten içermeyen tahılları ve bakliyatları aktive ederek (yani suda bekletip canlandırarak) ya da filizlendirerek tüketirsek hem besin değerlerini, içerdikleri protein miktarını arttırmış oluruz, hem de bol lif içeriği ile sindirimi çok rahat olur. Karabuğday, kinoa, amaranth, gluten içermeyen yüksek protein içerikli besinlerdir. Mercimek, maş fasulyesi, karabuğday ve kinoayı dilerseniz filizlendirerek de tüketebilirsiniz.

Alerji ve gıda toleransınız yoksa eğer çiğ yemişleri içerdikleri pek çok faydalı yağ, vitamin ve mineral içeriği ile çiğ beslenmede tüketebilirsiniz. Çiğ yemişlerle bitkisel süt, peynir, yemekleri yoğunlaştırmak için sos yapabilirsiniz, un elde edebilirsiniz. Çiğ pastalarınıza krema yapabilir, çiğ atıştırmalıklar hazırlayabilirsiniz.

Çiğ beslenmede tüketebileceğimiz bir başka faydalı gıda da fermente besinlerdir. Fermente olmuş besinler faydalı probiyotikleri içerdikleri için,sindirimimiz için,bağışıklık sistemimiz için çok faydalıdır.

İşlenmiş gıdalar, hayvansal ürünler, karbonhidrat ve rafine şeker ağırlıklı bir beslenme vücudu asidik yapar. Vücut, asidi etkisiz hale getirmek için kemiklerden kalsiyumu alır. Daha çok alkali beslenmek kemik sağlığı açısından oldukça önemlidir. Düşük kalorili diye tabir edilen düşük besin değerli gıdalar sizi sadece açlık krizlerine sokar. Önemli olan aldığınız kalori miktarı değil aldığınız gıdaların besin değeridir. Gerçek gıdalar ile beslendiğinizde hücreleriniz beslenir, dolayısıyla açlık krizlerine yakalanmazsınız.

Güçlü bir bağışıklık sistemi,
Toksinlerden arınmış alkali bir bünye,
Doğal ve sağlıklı kiloya dönmüş bir beden,
Sağlıklı uyku,
Enerjik bir yapı,
Canlı ve güzel bir cilt ve yaşlanmayı yavaşlatmak için çiğ beslenmeyi bir diyet şekli olarak değil bir yaşam şekli olarak hayatınıza dahil etmelisiniz. Çiğ beslenme felsefesini diğerlerinden ayıran en önemli özellik, çiğ beslenmenin bir yaşam tarzı olmasıdır. Çiğ beslenme kendimize, doğaya, çevreye ve canlı olan diğer herşeye saygı duymamızı sağlar.

Doğanın bizlere sunduğu gerçek gıdaları, doğal halleriyle tüketmek sağlığımıza yapacağımız en büyük yatırımdır.

Sağlıkla ve sevgiyle…

 

Referans Kaynaklar;
• Çiğ Beslenmenin Enerjisi – Stephanie Tourles – İnkılap yayınevi
• ideal sağlık için canlı besinler – Brian R. Clement ,Theresa Foy DiGeranimo Alfa Yayınevleri
• Raw Food for Dummies- Cherie Soria, Dan Landermann